Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

0
717
Rate this post

Czyli jeden z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie makaronu.

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki (4-5 porcji):

  • 400 g makaronu pełnoziarnistego
  • 400 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • 80 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1-2 garści łuskanego słonecznika
  • pokruszony ser feta

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, podsmażamy, by lekko się zarumienił. Dodajemy szpinak, smażymy do momentu aż całkowicie się rozmrozi. Wlewamy mleko, dodajemy przyprawy. Mieszamy, aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Po 2-3 minutach odstawiamy patelnię z palnika. Ugotowany makaron łączymy ze szpinakiem, dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy. Podajemy z pokruszonym serem feta oraz uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!