Grill grillem, ale co zrobić z kiełbasą która została? Ciężko obliczyć ile sztuk wrzucić na ruszt, zazwyczaj smażymy więcej niż jesteśmy w stanie zjeść 🙂 Podpowiadam zatem jak wykorzystać kiełbasę na drugi dzień, by przygotować smaczny obiad.
Makaron vs. leczo
Przepis na leczo
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2-3 pętka kiełbasy
- 1 puszka pomidorów/ można zastąpić świeżymi
- 200 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- słodka papryka
- suszona bazylia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta chilli
- oliwa do smażenia
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, smażymy na lekko złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz papryki, oprószamy je solą, smażmy dodatkowe 5 minut. Dorzucamy talarki kiełbasy, wlewamy pomidory z puszki oraz passatę. Całość doprawiamy papryką, cukrem, bazylią, chilli oraz pieprzem. Gotujemy przez ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe!
Przepis na makaron z kiełbasą
Składniki:
- 250 g makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 pętka kiełbasy
- 200 ml passaty pomidorowej
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
- oregano
- natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek z cebulą, szklimy. Dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę, doprawiamy solą. Smażymy przez kilka minut. Dorzucamy talarki kiełbasy, wlewamy passatę, całość doprawiamy pieprzem oraz oregano. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron, ser feta oraz natkę pietruszki, mieszamy.
Smacznego!