Co jeszcze na dzisiaj? Pyszna i zdrowa kasza bulgur 🙂
Kasza bulgur z pieczarkami, papryką i suszonymi pomidorami
Składniki (2 porcje):
- 10 dkg kaszy bulgur
- 25 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w pióra
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
- kilka suszonych pomidorów
- parmezan
- natka pietruszki, posiekana
- pestki dyni
- 2 łyżki masła
- suszona bazylia
- sól, pieprz
Kaszę bulgur gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, by lekko się zeszkliła. Dodajemy pieczarki i przesmażamy je na większym ogniu, do momentu odparuje z nich nadmiar soków. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Pieczarki przesuwamy na bok patelni, dorzucamy paprykę i delikatnie ją podsmażamy. Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię, dodajemy suszone pomidory, natkę pietruszki i bazylię do smaku. Przed podaniem posypujemy parmezanem oraz pestkami dyni.
Smacznego!