SKŁADNIKI:
10 dag boczku w plasterkach
40 dag ziemniaków
1 pęczek rzodkiewek
Mały pęczek koperku
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 cebula
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić na przykład w kostkę. Boczek przesmażyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć, osuszyć pokroić w półplasterki, (jeśli są bardzo duże w mniejsze części). Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. Koperek drobno posiekać. Majonez doprawić sokiem z cytryny, solą pieprzem i połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem. Ziemniaki, cebulę i rzodkiewki wymieszać, posypać posiekanym koperkiem i polać sosem majonezowym, delikatnie wymieszać i udekorować gałązkami koperku. Podawać z przesmażonym boczkiem.