Kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw stosowanych w daniach kuchni indyjskiej. Czasami bywa nazywana „szafranem dla ubogich”, gdyż podobnie jak szafran używa się jej jako barwnika nadającego ryżowi atrakcyjny żółty kolor, a jest od niego znacznie tańsza i przez to o wiele częściej wykorzystywana.
Okazuje się jednak, że oprócz walorów estetycznych i smakowych, zastosowanie kurkumy do przyprawiania dań może być korzystne dla naszego organizmu. W tradycyjnej medycynie indyjskiej te dobroczynne właściwości kurkumy znane są od dawna, a obecnie potwierdzane są przez badania naukowe prowadzone w wielu ośrodkach na świecie.
Głównym aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Współczesna medycyna udowodniła jej działanie przeciwzapalne i ochronne w stosunku do komórek wątroby. Kurkumina może hamować zmiany zapalne w wątrobie prowadzące do rozwoju marskości tego narządu, na przykład w tak zwanym niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, które to schorzenie należy do powszechnych chorób wątroby dotykających społeczeństwa krajów rozwiniętych.
Badania prowadzone nad kurkuminą dowodzą także jej działania antynowotworowego oraz wspomagającego terapię nowotworów. Również obiecująco zapowiadają się próby zastosowania tego związku chemicznego w profilaktyce i terapii choroby Alzheimera.
Mając na uwadze rozliczne korzystne właściwości kurkumy, z pewnością warto wprowadzić tę przyprawę do swojej diety.
W internecie nietrudno znaleźć ciekawe wypróbowane przepisy na potrawy kuchni indyjskiej, w których kurkuma będzie jednym ze składników smacznego, wartościowego i zdrowego dania.