Wiosenna i aromatyczna. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów- Kwestia Smaku. Smak zupy jest przepyszny 😉 Skosztujcie sami.
Zupa z bobem i ziemniakami
Składniki:
- młode ziemniaki- kilka sztuk
- 200 g bobu
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- ser feta
W rondelku zagotowujemy wodę, solimy, wrzucamy bób i gotujemy do miękkości (użyłam mrożonego, już obranego; świeży należy gotować znacznie dłużej, a następnie obrać.)
Ziemniaki skrobiemy, myjemy i kroimy na plasterki. W drugim większym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy czosnek oraz ziemniaki, całość przesmażamy przez kilka minut. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut (do miękkości ziemniaków). Dodajemy bób, zaprawioną śmietanę, posiekany szczypiorek oraz koperek. Gotujemy przez dodatkową minutę, odstawiamy z palnika.
Podajemy z pokruszonym serem feta.
Smacznego!