Chrupiące, zdrowe, aromatyczne. Ciasteczka owsiane już po raz kolejny zagościły na stole, gdyż są idealną przekąską na zimowe dni. Warto spróbować 😉
Składniki:
- 20 dkg masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 0/5 szklanki mąki wieloziarnistej
- 0/5 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 0/5 szklanki kokosu
- 2 garści suszonej żurawiny
+ polewa czekoladowa
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, a następnie pozostałe składniki, całość dokładnie miksujemy. Z masy formujemy kuleczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na koniec spłaszczając je łyżeczką. Ciasteczka układamy w 2-3 cm odległości od siebie, gdyż sporo wyrastają. Pieczemy na złoty kolor (ok 15 min) w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka możemy udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!