Ta zupa chodziła za mną od dawna- zapowiedź aromatycznej pomidorówki na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem karmelizowanej marchewki z imbirem- mmm… zabrzmiało świetnie. I taka też okazała się w smaku:) Przepis, lekko zmodyfikowany powstał na podstawie publikacji z bloga kwestiasmaku.com 🙂
Składniki (3 porcje):
- 2 liście laurowe
- łyżka masła oraz oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych
- 200 ml passaty pomidorowej
- 250 ml mleka kokosowego
- bazylia
- sól, pieprz, cukier
+ ugotowany ryż
W rondelku rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy liście laurowe i podsmażamy przez kilka minut. Dorzucamy pokrojoną marchewkę, doprawiamy ją odrobiną soli i cukru, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, imbir, całość dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. Do składników wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy. Do rondelka przekładamy pomidory, wlewamy passatę, doprawiamy bazylią, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez 20-25 minut, aż zupa zgęstnieje. Wyjmujemy liście laurowe, zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, doprowadzimy ponownie do zagotowania. Zupę podajemy z ryżem.