Zapiekanka ze szpinakiem i mozzarellą oraz pomidorkami koktajlowymi. Idealna na obiad czy kolację.
Zapiekanka ze szpinakiem i mozzarellą
Składniki:
- 400 g makaronu świderki lub penne
- 300 g mrożonego szpinaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka
- 1 op. przyprawy do szpinaku
- 1 op. mozzarelli w kulkach
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, suszona bazylia
- odrobina oliwy
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Na większej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, szklimy na lekko złoty kolor. Dodajemy szpinak, podsmażamy do momentu aż całkowicie się rozmrozi, od czasu do czasu mieszając. W szklance mieszamy ze sobą mleko z przyprawą, wlewamy na patelnię. Doprowadzamy do zagotowania. Makaron łączymy ze szpinakiem, dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Przekładamy składniki z patelni. Na wierzch układamy kulki mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe (oprószamy je wcześniej solą, pieprzem i bazylią). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok 20 minut.
Smacznego!