Idealne jako dodatek do śniadania lub poobiedni deser. Przed Wami słodkie bułeczki z marmoladą i cynamonową kruszonką. Warte skosztowania 😉
Składniki:
Ciasto:
- 22 dkg mleka
- 5 dkg świeżych drożdży
- 10 dkg brązowego cukru
- 50 g mąki pszennej
- 8 dkg oleju lub masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
+ marmolada
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych składników zarabiamy ciasto drożdżowe. Odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkujemy go na stolnicy, smarujemy marmoladą, zawijamy w rulon. Kroimy go w 2 cm plastry, każdy kawałek wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w odległości min. 3 cm od siebie). Smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 170 stopni.
Kruszonka:
- 7 dkg mąki
- 5 dkg brązowego cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 5 dkg masła
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż utworzą nam się grudki.