Co powiecie na porcję sernika w cieście czekoladowym, podanym z filiżanką aromatycznej herbaty? 🙂 Ostatnio na łamach bloga coraz częściej pojawiają się wypieki będące wspomnieniami z czasów dzieciństwa. Ten oto sernik królował na stole podczas świąt i ważnych okazji, nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem zanotowanym na kartkach maminego zeszytu:)
Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części, wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 4 żółtka
- 5 białek
- 10 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g rodzynek
- kilka kropel aromatu waniliowego
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo miękkie masło, twaróg, aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę, na koniec łącząc ją delikatnie z pozostałymi składnikami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na spód rozwałkujemy pierwszą część ciasta. Wykładamy masę serową, potrzepujemy ją rodzynkami, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy przez ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!