Kuchenne rozwiązania, które pozwalają skrócić czas  gotowania

0
339
Rate this post

Wszyscy chcemy jeść smaczne i zdrowe posiłki, ale nadmiar obowiązków sprawia, że często brakuje nam czasu, żeby je przygotować. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym szybkie ugotowanie pełnowartościowego obiadu jest możliwe, a nawet banalnie proste. Z nami dowiesz się, jakie urządzenia kuchenne przyjdą Ci z pomocą!

Parowar 

To przydatne urządzenie wyposażone jest w zasilaną energią elektryczną grzałkę, która doprowadza zgromadzoną w pojemniku wodę do wrzenia, zamieniając ją w parę. Taka obróbka termiczna nie wymaga użycia tłuszczu, dlatego gotowane na parze uchodzi za jedną z najzdrowszych metod przyrządzania posiłków na ciepło, polecaną w przypadku małych dzieci oraz osób stosujących dietę. Nie potrzeba także dużej ilości przypraw czy soli, ponieważ poddawane parowaniu produkty spożywcze zachowują zarówno swoje wartości odżywcze, jak i smak oraz aromat. I co najważniejsze, zdrowy obiad można przygotować bardzo szybko, wystarczy 20 minut i gotowe! 

Szybkowar 

Podobnie do parowaru działa szybkowar, nazywany inaczej garnkiem ciśnieniowym. Jego konstrukcja pozwala jednak na osiągnięcie jeszcze wyższej temperatury, sięgającej nawet 120 stopni Celsjusza. Efekt? W porównaniu do zwykłego garnka w szybkowarze czas gotowania jest krótszy nawet o 70%! Rośnie więc efektywność, maleją natomiast rachunki za prąd, a to wszystko bez jakichkolwiek strat dla zawartych w jedzeniu witamin czy minerałów. Co więcej, w szybkowarze możesz przygotować niemal wszystko – od mięs, ryb i zapiekanek, aż po zupy i kompoty. 

Piekarnik z mikrofalą 

Masz niewielką kuchnię? Aby w pełni wykorzystać jej potencjał, sięgnij po sprawdzone rozwiązania, takie jak urządzenia 2w1. Piekarnik z mikrofalą to nie tylko duża oszczędność przestrzeni, ale także sposób na szybsze przygotowywanie posiłków. To Ty decydujesz, czy chcesz skorzystać z samego piekarnika, samej mikrofali czy też użyć obu jednocześnie. Jeśli zdecydujesz się na to ostatnie, obróbka termicznej żywości potrwa nawet dwa razy krócej! W ofercie firmy Electrolux dostępne są kompaktowe piekarniki z serii CombiQuick, które dodatkowo posiadają tryb szybkiego nagrzewania pozwalający o 40% skrócić czas potrzebny na osiągnięcie wymaganej temperatury. 

Mikrofala z grillem 

Równie efektywne podczas pracy w kuchni jest wykorzystanie kombinacji mikrofal oraz grillowania. W ten sposób przygotujesz dania soczyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz, co nie byłoby możliwe w przypadku samej mikrofali. Termoobieg sprawi, że potrawy będą nagrzewać się szybko i równomiernie, a dzięki funkcji grilla nie dojdzie do ich zawilgocenia. Nie musisz się przy tym martwić o utratę aromatu czy walorów smakowych – zostaną zachowane. 

Wok 

Naczynie to, słusznie kojarzone z kuchnią azjatycką, przypomina płytką misę z dwoma uchwytami. Mięso oraz warzywa przyrządza się w nim bardzo szybko, niemal bez użycia tłuszczu. Krótkie smażenie w wysokiej temperaturze powoduje, że są kruche i soczyste, pełne wartości odżywczych oraz mniej kaloryczne, stanowią więc doskonałą alternatywę dla zwykłych patelni czy garnków. Najpopularniejsze są woki żeliwne z teflonową powłoką. Co ciekawe, można je kupić w zestawie ze specjalnym wkładem służącym do gotowania na parze.