W krainie słodkości potocznie zwane brownies, o intensywnie czekoladowym smaku, który w połączeniu z masłem orzechowym zaspakaja potrzebę na małe co nie co. Przepis ten pochodzi z bloga “Filozofia Smaku”, a pysznie wyglądające zdjęcia wręcz zmusiły mnie wewnętrzną siłą do wypróbowania go we własnej domowej kuchni. Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- kilka łyżek masła orzechowego
Masło kroimy w kostkę , umieszczamy w rondelku i doprowadzamy go jego rozpuszczenia. Dodajemy cukier i czekoladę, cały czas mieszając, czekamy aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia. Masę umieszczamy w misie, miksując dodajemy po jednym jajku, mąkę i kakao. Kwadratową blachę do pieczenia wykładamy papierem, wlewamy zawartość misy, wygładzamy. Na powierzchni ciasta rozprowadzamy masło orzechowe. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25- 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!