Obiad

0
666
Rate this post

Jeśli nie masz na obiad zbyt wielu pieniędzy lub też nie masz na obiad pomysłu, być może potrzebujesz w swojej kuchni 365 obiadów za 5 złotych : z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb / przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów.Taki tytuł ma prawdziwe dzieło sztuki, nie tylko kulinarnej, którego oryginał znajduje się w zbiorach Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie.Data jego wydania opiewa na rok 1871, jednak napisane zostało znacznie wcześniej, czego niezbicie dowodzi fakt, iż dotyczy ósmego już wydania 365 i 120 obiadów, w istocie sprawy, kulinarnych pomysłów na obiad dla naszych dziadków i babć, których obiadów przepisy, powielane być miały  po wielokroć przez naszych rodziców. Niekoniecznie mamy też świadomość, że pewnie sami, niejeden raz, gotujemy według pomysłów zaczerpniętych z tego kulinarnego  dziewiętnastowiecznego dzieła. Autorką kulinarnych perełek w tej książce jest osoba na swoje czasy nietuzinkowa, dziennikarka, pisarka, której książki zdobyły nadzwyczajną popularność już za jej życia, a niektóre źródła donoszą, że ich nakład przewyższył znacznie Pana Tadeusza Adama Mickiewicza.