Tradycyjna zupa pieczarkowa od dziecka kojarzyła mi się w nieco innej postaci- miała zupełnie odmienną konsystencję, a pieczarki występowały w pokrojonej formie. Jako zwolenniczka zup o konsystencji kremu, postanowiłam odmienić jej dotychczasowy charakter 🙂 Gęsta, kremowa, aromatyczna, i niezwykle smaczna- wzbogacona o dodatki, zapewni uczycie sytości na długo.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dkg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 małe ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- odrobina sera żółtego
- grzanki czosnkowe
- papryka w proszku
Cebulę oraz czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzane w rondelku masło, podsmażamy przez 2-3 minutki. Pieczarki myjemy, kroimy, dodajemy do garnka, smażmy do momentu aż zmiękną i nieco zbrązowieją. Oprószamy solą i pieprzem. Dorzucamy wcześniej umyte i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, całość zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut. Do zupy dodajemy zaprawioną śmietanę, a następnie blendujemy ją do uzyskania konsystencji jednolitego kremu. Jeżeli wyjdzie za gęsta, możemy dolać nieco bulionu i ponownie wymieszać. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem oraz papryką, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z plasterkiem żółtego sera oraz grzankami czosnkowymi.
Smacznego!