Zupa curry z batatem i soczewicą, marchewką, pomidorami oraz natką pietruszki. Aromatyczna i pożywna.
Zupa curry z batatem i soczewicą
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 średnie bataty
- 3 marchewki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 1 puszka pomidorów
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki śmietany 18% – można pominąć
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, podsmażamy na lekko złoty kolor. Warzywa obieramy, bataty kroimy w kostkę, marchewkę na plasterki, dorzucamy do garnka. Doprawiamy kuminem, kolendrą, kurkumą, curry, papryką oraz solą. Całość mieszamy i smażymy przez dodatkowe kilka minut. Składniki zalewamy gorącym bulionem. Gdy zupa zacznie się gotować wrzucamy soczewicę. Po upływie 10 minut wlewamy zblendowane pomidory z puszki. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Jeżeli warzywa będą już miękkie, możemy odstawić zupę z palnika. Chochelką odmierzamy 5-6 porcji i blendujemy w osobnym naczyniu na jednolity krem. Wlewamy ponownie do zupy. Całość doprawiamy natką pietruszki oraz pieprzem. Możemy podawać ze śmietaną.
Smacznego!