Ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami

0
1581
Rate this post

Składniki:

  • 20 dkg masła
  • 30 dkg mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszu do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dkg cukru trzcinowego
  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • po dwie garści: suszonej śliwki, żurawiny, orzechów włoskich, rodzynek

Masło, mąkę, proszek, cukier oraz miód umieszczamy w naczyniu i mieszamy za pomocą miksera na gładką masę. Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy, tym razem drewnianą łyżką. Z masy formujemy kule niewielkiej ilości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy łyżeczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok 15- 20 minut. Po wyjęciu z pieca odstawiamy je na ok 5 minut (aż stwardnieją), po czym przekładamy je do innego naczynia.

Smacznego!