Ciasta

Galette z orzechami i miodem

26 Październik 2015
zzzDSC05973

Kruche ciasto, chrupiące orzechy i miód… połączenie idealne na niedzielne popołudnie, warte grzechu.

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki wieloziarnistej
  • 1 żółtko
  • 40 g brązowego cukru
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg zmielonych orzechów włoskich

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Nadzienie:

  • 5 łyżek miodu
  • 20-30 posiekanych orzechów – włoskich oraz laskowych
  • 2 średnie jabłka
  • odrobina bułki tartej

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, placek rozwałkujemy, wylepiamy nim blachę, zostawiając niewielką ilość na zagięcie boków ciasta. Na ciasto wykładamy cienko pokrojone plastry jabłek, posypujemy je odrobiną bułki tartej oraz orzechami, całość polewamy miodem.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

zzzDSC05947 zzzDSC05966 zzzDSC05976 zzzDSC05986

Inne przepisy z kategorii

2 Komentarze

  • Reply rysiaa 13 Lipiec 2016 at 22:56

    cudowna strona, wspaniałe przepisy, czy nie ma pomyłki odnośnie ilości cukru-strasznie dużo!

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 14 Lipiec 2016 at 09:31

      Dziękuję za dobre słowo, jak i za czujność. Faktycznie, wkradła się pomyłka, proporcje już zmienione, można piec :)

    Zostaw komentarz