Zupy

Krem z gruszki i pietruszki

18 Listopad 2017
Krem z gruszki i pietruszki

Krem z gruszki i pietruszki- słodko pikantna zupa krem z dodatkiem cynamonu i chili.

.

Krem z gruszki i pietruszki

.

Przepis z bloga kwestiasmaku.pl

Składniki (6 porcji):

  • 60 dkg korzenia pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 250 ml mleka
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo do podania: parmezan, zioła, chili

Obieramy pietruszkę i kroimy ją na małe kawałki. Rozgrzewamy w garnku masło oraz oliwę, wrzucamy pietruszkę, oprószamy ją solą i smażymy na średnim ogniu przez ok 5 minut. W międzyczasie obieramy gruszkę, wydrążamy nasiona, również kroimy na małe kawałki, a następnie dorzucamy je do garnka. Dodajemy cynamon, smażymy przez dodatkowe 5 minut, nie zapominając o mieszaniu. Całość doprawiamy pieprzem, wlewamy wywar warzywny, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy zupę przez ok 10 minut, powoli dolewamy mleko, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy garnek z palnika, dodajemy sok z cytryny, miksujemy blenderem na jednolity krem. Zupę podajemy z tartym parmezanem, ziołami i chili.

Smacznego!

Krem z gruszki i pietruszki Krem z gruszki i pietruszki

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz