Chociaż tradycja kulinarna Grecji sięga 4000 lat i grecka kuchnia wypełniona jest rybami i owocami morza, znajdujemy w niej tuńczyka, barwenę, okonia, miecznika, sardynki, krewetki, ośmiornice i małże, a przyrządza się je na wiele sposobów, podaje wprost z grilla, gotuje i piecze, w tradycji kuchni greckiej próżno szukać będziemy ryby po grecku, jednej z najpopularniejszych potraw rybnych w Polsce, która najczęściej przyrządzana jest z okazji Wigilii Swiąt Bożego Narodzenia. Poza nazwą, która budzi skojarzenia z pięknym wyspiarskim zakątkiem Europy, ryba po grecku, grecka nigdy nie była i śmiało uznać należy, że ryba po grecku była i jest, rybą po polsku. Bywa także,iż potrawa ta znana i przyrządzana jest pod nazwą ryba po żydowsku. Z całą pewnością istnieje niezliczona ilość przepisów kulinarnych, w których upatruje się potraw pod tymi nazwami. Jednak często, łączy je tylko jakakolwiek, bądź, mrożona, pieczona, bądź ugotowana ryba, podana z marchewką i pomidorami, spożywana na zimno lub na ciepło. Próżno także w polskiej tradycji kulinarnej przyrządzania ryby po grecku, znaleźć bodaj jeden przepis, w którym składnikiem tego dania będą, ulubione tak przez Greków, rybie głowy.
Kulinarna Grecji
Sign in
Witamy! Zaloguj się na swoje konto
Forgot your password? Get help
Password recovery
Odzyskaj swoje hasło
Hasło zostanie wysłane e-mailem.