Chociaż tradycja kulinarna Grecji sięga 4000 lat i grecka kuchnia wypełniona jest rybami i owocami morza, znajdujemy w niej  tuńczyka, barwenę, okonia, miecznika, sardynki, krewetki, ośmiornice i małże, a przyrządza się je na wiele sposobów, podaje wprost  z grilla, gotuje i piecze, w tradycji kuchni greckiej próżno szukać będziemy ryby po grecku, jednej z najpopularniejszych potraw rybnych w Polsce, która najczęściej przyrządzana jest z okazji Wigilii Swiąt Bożego Narodzenia. Poza nazwą, która budzi skojarzenia z pięknym wyspiarskim zakątkiem Europy, ryba po grecku, grecka nigdy nie była i śmiało uznać należy, że ryba po grecku  była i jest, rybą po polsku. Bywa także,iż potrawa ta znana i przyrządzana jest pod nazwą ryba po żydowsku. Z całą pewnością istnieje niezliczona ilość przepisów kulinarnych, w których upatruje się potraw pod tymi nazwami. Jednak często, łączy je tylko jakakolwiek, bądź, mrożona, pieczona, bądź ugotowana ryba, podana z marchewką i pomidorami, spożywana na zimno lub na ciepło. Próżno także w polskiej tradycji kulinarnej przyrządzania ryby po grecku, znaleźć bodaj jeden przepis, w którym składnikiem tego dania będą, ulubione tak przez Greków, rybie głowy.