Restauracje na francuskiej w Warszawie

0
370
Rate this post

Składniki:

1. 2,5 szklanki mąki pszennej
2. 4 dag świeżych drożdży
3. 1 szklanka letniego mleka
4. 2/3 szklanki cukru
5. 4 żółtka
6. 10 dag roztopionego masła
7. Półlitrowy słoik dżemu truskawkowego
8. 1 jajko do posmarowania

Na kruszonkę:
9. 10 dag cukru
10. 10 dag mąki
11. 10 dag masła

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobina cukru i mąki; odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, wyrośnięty zaczyn, żółtka i rozpuszczone masło; wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wylepić 2/3 ilością ciasta. Ciasto posmarować dżemem truskawkowym. Z reszty ciasta uformować warkocz i ułożyć go na brzegach formy. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec placek około 45 minut.