Ciasta

Brownie z kaszy jaglanej

10 Styczeń 2016
DSC02616zzz

Od dłuższego czasu na blogu nie pojawił się żaden przepis na zdrowe, a zarazem słodkie co nieco. Nadrabiam zaległości :) Zapraszam na brownie z kaszą jaglaną z dodatkiem czekolady i masła orzechowego. Palce lizać :)

Składniki:

  • 30 dkg kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady z karmelem
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości (ok 15 min). Odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę łamiemy na kosteczki, dodajemy masło orzechowe, całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy po piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50- 60 minut. Po wyjęciu w pieca, dekorujemy wypiek polewą i orzechami.  Zanim skusimy się na pierwszą porcję ciasta, powinno ono przestygnąć, a masa nieco stężeć.

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady z orzechami + 1-2 łyżki mleka- roztopione w kąpieli wodnej
  • posiekane orzechy włoskie lub arachidowe

Smacznego!

DSC02605zzz DSC02607zzz DSC02612zzz DSC02628zzz

Przepis bierze udział w akcji:

 
Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery

Inne przepisy z kategorii

10 Komentarze

  • Reply Karo 10 Styczeń 2016 at 12:18

    Wygląda bombowo. Jako że brownie to mój ukochany wypiek, muszę koniecznie wypróbować Twoją wersję :) !

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 10 Styczeń 2016 at 14:57

      Dziękuję :) Koniecznie, daj znać, czy posmakowało :))

  • Reply Monica 11 Styczeń 2016 at 09:16

    Muszę w końcu spróbować coś upiec na jaglance. Kuszą te wypieki, a kaszę uwielbiam. Cudnie Ci się upiekło!
    Pozdrawiam serdecznie!

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 11 Styczeń 2016 at 09:42

      Dziękuję! Mam jeszcze jeden przepis w zanadrzu, weekend upłynął mi pod znakiem kaszy :) Koniecznie wypróbuj, myślę, że na dobre przekonasz się do niej w postaci wypieków.

  • Reply Lisek 14 Styczeń 2016 at 17:18

    Za 20 min wyciągam z piekarnika…
    pachnie cudownie!

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 14 Styczeń 2016 at 18:42

      Ale się cieszę :) Daj znać, czy ciasto posmakowało!

      • Reply Lisek 14 Styczeń 2016 at 20:06

        Fantastyczne! Bardzo lubię takie „ciężkie” ciasta.
        Następnym razem dodam trochę soku albo skórki z pomarańczy ;)

        • W kuchennym młynie
          Reply W kuchennym młynie 14 Styczeń 2016 at 20:13

          Dobra myśl! Nadadzą naturalnego, a zarazem bardziej intensywnego aromatu :)

  • Reply Martyna 21 Marzec 2017 at 17:19

    Witam. Czy 30 dgk kaszy to waga przed czy po ugotowaniu? :-)

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 21 Marzec 2017 at 17:51

      Witaj! To waga suchej kaszy, przed gotowaniem :)

    Odpowiedz na „KaroAnuluj