Restauracja francuska Poznań stary rynek

0
556
Rate this post

Składniki:

Na ciasto:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 2 dag drożdży
3. 1/3 szklanki cukru
4. Pół kostki miękkiego masła
5. 1 szklanka letniego mleka
6. 1 jajko
7. 1 szklanka dżemu jabłkowego
8. 1 szklanka orzechówa. włoskich

Na kruszonkę:

9. 5 łyżek cukru
10. 2/3 szklanki mąki pszennej
11. Pół kostki masła
12. 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
13. Szczypta cynamonu

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, mąki i mleka, aby powstał gęsty zaczyn; odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajko, masło, resztę mleka i zaczyn. Zagnieść a następnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Orzechy włoskie drobno posiekać i wymieszać z dżemem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je jeszcze raz i rozwałkować. Placek posmarować mieszanką dżemu z orzechami i zwinąć w rulon.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim roladę z ciasta.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (170stopni Celsjusza) na około godzinę.