Kruche, delikatne, słodziutkie. Zniknęły z talerza równie szybko, jak zostały przygotowane. Chodźcie po przepis na mini ciasteczka z owocami na bazie ciasta francuskiego.
Ciasteczka francuskie z owocami
Składniki (12 ciasteczek):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- miód- użyłam lipowego „Miody Wileńskich”
- 1 jabłko, obrane, pokrojone na ćwiartki, a następnie cienkie plasterki
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- cynamon
- 4-6 truskawek, pokrojonych w plasterki
- maliny w syropie- użyłam malin z Gryszczeniówki
- 50 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- orzechy laskowe
- płatki migdałowe
- płatki kokosu
Ciasto francuskie składamy na pół, delikatnie wałkujemy by warstwy się połączyły. Szklanką wycinamy okrąg, pojedyncze elementy ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (należy zostawić ok 3 cm przerwy pomiędzy nimi). Plasterki jabłka obtaczamy w cukrze i cynamonie, a następnie układamy na połowie ciasta. Na każde z nich nakładamy pół łyżeczki miodu oraz posiekane orzechy laskowe. Na drugą część ciasta wykładamy truskawki, maliny w syropie, po pół łyżeczki miodu oraz płatki migdałowe. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez ok 25 minut. Ciasteczka podczas pieczenia są dosyć frywolne, każde z nich może przybrać nieco inny kształt. Owoce puszczą również nieco naturalnego soku, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze 😉 Ciasteczka po wyciągnięciu z pieca dekorujemy polewą z białej czekolady, a te z truskawkami posypujemy dodatkowo płatkami kokosu.
Smacznego!