Ciasteczka francuskie z owocami

0
828
Rate this post

Kruche, delikatne, słodziutkie. Zniknęły z talerza równie szybko, jak zostały przygotowane. Chodźcie po przepis na mini ciasteczka z owocami na bazie ciasta francuskiego.

Ciasteczka francuskie z owocami

Składniki (12 ciasteczek):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • miód- użyłam lipowego „Miody Wileńskich”
  • 1 jabłko, obrane, pokrojone na ćwiartki, a następnie cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • cynamon
  • 4-6 truskawek, pokrojonych w plasterki
  • maliny w syropie- użyłam malin z Gryszczeniówki
  • 50 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • orzechy laskowe
  • płatki migdałowe
  • płatki kokosu

Ciasto francuskie składamy na pół, delikatnie wałkujemy by warstwy się połączyły. Szklanką wycinamy okrąg, pojedyncze elementy ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (należy zostawić ok 3 cm przerwy pomiędzy nimi). Plasterki jabłka obtaczamy w cukrze i cynamonie, a następnie układamy na połowie ciasta. Na każde z nich nakładamy pół łyżeczki miodu oraz posiekane orzechy laskowe. Na drugą część ciasta wykładamy truskawki, maliny w syropie, po pół łyżeczki miodu oraz płatki migdałowe. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez ok 25 minut. Ciasteczka podczas pieczenia są dosyć frywolne, każde z nich może przybrać nieco inny kształt. Owoce puszczą również nieco naturalnego soku, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze 😉 Ciasteczka po wyciągnięciu z pieca dekorujemy polewą z białej czekolady, a te z truskawkami posypujemy dodatkowo płatkami kokosu.

Smacznego!