Makarony

Spaghetti carbonara

11 Marzec 2016
Spaghetti carbonara

Przepis na tradycyjne włoskie danie- carbonarę chodził za mną od dawna. Uwielbiam makarony pod każdą postacią, choć ostatnio coraz rzadziej lądują na stole (przerzuciłam się na kaszę:)). Ale małym zachciankom się nie odmawia :)

Carbonara przyrządzana jest na wiele sposobów- do przepisu podstawowego można dodać całe jajka, śmietankę, białe wino. A że nie miałam pod ręką dwóch ostatnich składników, wyszła mi nieco lżejsza, choć równie pyszna wersja. Zapraszam do wypróbowania.

.

Spaghetti carbonara

.

Składniki (3 porcje):

  • 200-250 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 100 g szynki długodojrzewającej lub boczku wędzonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło, dodajemy cieniutko pokrojone plasterki szynki, podsmażamy. Dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki, smażmy przez kolejną minutę. Patelnię odstawiamy z palnika, wyjmujemy makaron bezpośrednio z wody i przekładamy go na patelnię. Wlewamy żółtka wymieszane z parmezanem, całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji (patelnia nie może być za gorąca, by żółtka nam się nie ścięły). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem możemy posypać dodatkową ilością parmezanu.

Smacznego!

Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonaraSpaghetti carbonara

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz