Proste, nieskomplikowane danie, idealne do przygotowania, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pichcenie. Pierwsza połowa tygodnia upłynęła mi pod znakiem wielogodzinnego projektowania, nie miałam więc ani jednej wolnej chwili na eksperymenty w kuchni. I pomimo, że dzisiejsza propozycja nie jest niczym niezwykłym, zalicza się jako zdrowy i pożywny posiłek 🙂

Składniki (2-3 porcje):

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 15 dkg pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • kilka plasterków szynki
  • 5 dkg sera żółtego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka sztuk pomidorów suszonych z zalewy
  • prażone ziarna słonecznika

Gotujemy kaszę gryczaną. Na rozgrzanym maśle podsmażamy przez kilka minut czosnek oraz pieczarki, doprawiamy je solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę oraz paprykę. Smażymy przez moment. Do ugotowanej kaszy gryczanej dodajemy sos sojowy, podsmażone składniki, starty ser żółty oraz pokrojone pomidory. Danie posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego!