Makaronowej uczty ciąg dalszy 😉
Składniki (2 porcje):
- 200 g ulubionego makaronu
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżki śmietany 12%
- kilka plasterków szynki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- podprażone pestki dyni
- pieprz
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie siekamy czosnek i podsmażamy go na natłuszczonej patelni na złoty kolor. Dorzucamy fasolkę szparagową (użyłyśmy mrożoną) i smażymy przez ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Szynkę grillujemy przez 2-3 minutki na suchej patelni. Ser kroimy w kostkę, połowę umieszczamy wraz ze śmietaną w rondelku, doprawiamy pieprzem, podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą konsystencję sosu. Makaron odcedzamy, łączymy z sosem serowym, fasolką, szynką oraz pozostałymi kawałeczkami gorgonzoli. Dekorujemy pestkami dyni.
Smacznego!