Kolejną wariację na temat makaronu podano do stołu 🙂
Składniki (2 osoby):
- 200 g pełnoziarnistego makaronu
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz, oregano
- oliwa do smażenia
- 1 awokado
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- sok z 1/3 cytryny
- 2 garście rukoli
- garść pestek dyni
- czerwona papryka
- suszone pomidory
- 2 plastry cytryny
Makaron gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy przez kilka minut. Do blendera wrzucamy pokrojone kawałki obranego awokado, ząbki czosnku, rukolę, bazylię oraz sok z cytryny- całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Suszone pomidory kroimy w kostkę, pestki dyni podprażamy na suchej patelni oraz wrzucamy na ogień na moment pokrojoną paprykę. Sos z awokado dodajemy do odcedzonego makaronu, mieszamy z pozostałymi składnikami. Przed pierwszym kęsem, skrapiamy danie sokiem z cytryny.
Smacznego!