Rosół, jeśli chodzi o kulinaria w polskiej tradycji, to on wydaje się tutaj królować. Dlaczego? Bo jego smak jest wyjątkowy, a on sam przez wieki podawany jest przez kolejne pokolenia gospodyń i kucharzy.
Jak przygotować rosół? Przede wszystkim trzeba zdawać sobie sprawę, że rosół jest mieszanką skrupulatnie dobranych proporcji mięs, warzyw i przypraw. Nie powinno się nazywać rosołem tego, co powstaje na porcjach rosołowych. Tam mięsa nie ma, więc do zupy nie przenika ich aromat. Mięso musi być. Jakie? Drobiowe w połączeniu najlepiej z odrobiną wołowego. Do tego warzywa świeże, takie jak marchewka, pietruszka, seler, por, cebula oraz lubczyk. I to wszystko przyprawione zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, liściem laurowym oraz goździkiem, jeśli ktoś lubi.
Rosół gotuje się przez około 2-3 godziny. Tyle czasu potrzeba, aby mięso oddało swój aromat i połączyło się ze smakiem i aromatem warzyw i przypraw. No i pamiętajmy, że rosół solimy na końcu i dla klarowności gotujemy na bardzo małym ogniu.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.