Zupy

Zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem

1 Luty 2016
DSC03052zzz

Na początek nowego tygodnia, rozgrzewka- aromatyczna zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem. Dodaje mocy od środka ;)

Składniki (4-5 porcji):

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 50 dkg marchewki, obranej, pokrojonej w plasterki
  • po 1 łyżce masła i oliwy do smażenia
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • o,5 łyżeczki imbiru
  • sok + skórka z 1,5 pomarańczy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Do podania: kleks śmietany, grzanki, pestki dyni

Cebulę wrzucamy na rozgrzany w rondelku tłuszcz, podsmażamy na lekko złocisty kolor. Dodajemy marchewkę, kolendrę, imbir, sól, pieprz oraz sok i skórkę z pomarańczy. Całość smażmy przez dodatkowe 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut (do miękkości marchewki). Odstawiamy z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekorujemy przez podaniem.

Smacznego!

DSC03054zzz DSC03055zzz

 

Inne przepisy z kategorii

4 Komentarze

  • Reply nietylkopasta.pl 1 Luty 2016 at 12:26

    To jedna z moich ulubionych ale bardzo lubię imbir. Wiem że dla Tych którzy nie przepadają za imbirem ta zupa zbyt wyraźnie nim smakuje.

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 1 Luty 2016 at 12:43

      Masz rację, imbir dominuje w tej zupie. Z pozoru niewielka ilość na łyżeczce, a daje mnóstwo aromatu. Jeżli ktoś nie przepada za imbirem, powinien zmniejszyć ilość przyprawy w przepisie :)

  • Reply vi 1 Luty 2016 at 15:48

    Robiłam tę zupę ostatnio i nie za bardzo trafiła w moje smaki , nie przez posmak imbiru (lubię) a pomarańczy , które moim zdaniem za bardzo zdominowały zupę

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 1 Luty 2016 at 15:53

      Faktycznie, pomimo, że to marchewka stanowi podstawę zupy, jej smak dominują dwa dodatki- imbir i pomarańcza.

    Zostaw komentarz