Maślane minipączki

0
555
Rate this post

Składniki:

1. 1/3 kostki masła
2. 3 szklanki mąki pszennej
3. 3 szklanki cukru
4. 1 łyżeczka drożdży
5. Szczypta soli
6. Szczypta cynamonu
7. 2 szklanki oleju do smażenia

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z łyżką ciepłej wody i łyżką cukru.
Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, szczyptę soli i zaczyn. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto podlewając je ciepłą wodą aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę cukru wsypać do rondelka, dodać szczyptę cynamonu i 3 filiżanki wody i gotować na małym ogniu około 15 minut aż powstanie gęsty syrop. Syrop wystudzić.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Z wyrośniętego ciasta uformować nieduże kulki i wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy lekko ostygną zanurzać na chwilę w syropie.