Uwielbiam połączenie jabłek, cynamonu, rodzynek i kremowego twarogu. Sprawdza się na wiele rozmaitych sposobów i skutecznie likwiduje chandrę. I choć miałam nic nie pichcić, w sobotni wieczór wzięłam się za produkcję drożdżówek. Efekt poniżej 🙂
Składniki:
- ciasto na drożdżówki z tego przepisu.
Masa serowa:
Twaróg mielimy, dodajemy żółtka i cukier, dokładnie mieszamy. Dorzucamy rodzynki.
- 250 g twarogu
- 50 g rodzynek
- 1 żółtko
- 2 łyżki brązowego cukru
Jabłka:
Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.
- 4 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i ugniatamy ręcznie do powstania “grudek”
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki masła.
+ białko
Ciasto wyrabiamy zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie na ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, dzielimy go na dwie równe części. Każdą z nich przekładamy na dwie oddzielne duże blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy masą serową, następnie nakładamy jabłka. Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na papierze, w odległości co najmniej 2-3 cm od siebie, gdyż sporo urosną. Każdą z bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy jednocześnie dwie blachy na różnych wysokościach, w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, przez 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego!