Ekologiczna żywność

0
388
Rate this post

Ekologiczna żywność

Coraz więcej osób zaczyna przywiązywać wagę do tego, jak wygląda ich odżywianie. Powiedzenie, że „jesteś tym, co jesz” bardzo skutecznie dociera do naszej ludzkiej świadomości. Dlatego też przestajemy jeść to, co tak niezdrowe i sięgamy po produkty, które pozwalają nam zadbać o nasze zdrowie. Tym samym na polskim rynku coraz bardziej popularna jest ekologiczna żywność. Taka żywność pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych, a tym samym wolna jest od metali i związków ciężkich, które, mówiąc delikatnie, są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby to zrozumieć, warto przyjrzeć się konsekwencjom, jakie ponosimy sięgając po produkty naszprycowane chemią.
Pierwszym zagrożeniem, jakie stwarzamy dla siebie, to dostarczanie do organizmu toksyn. Związki chemiczne, pochodzące między innymi z nawozów sztucznych, czy sztucznych granulatów, którymi karmione są zwierzęta hodowlane, działają na organizm trująco. Ich stężenie nie jest oczywiście takie, że nagle zaczynamy źle się czuć. Jest jedna dość wysokie, a one same odkładają się i skutecznie zatruwają każdą komórkę naszego organizmu. Z czasem komórki te zaczynają coraz gorzej pracować. Przenikając do nich, trucizna uszkadza ich struktury, w czym pomagają im wolne rodniki, które również wraz z pożywieniem trafiają do naszego organizmu. Ekologiczna żywność jest ich pozbawiona, więc wybierając ją, dbamy o swój organizm bardzo skutecznie. Chronimy go przed toksynami oraz wolnymi rodnikami, które są winne między innymi procesom starzenia, a nawet powstawaniu nowotworów.