Filet z kurczaka z truskawkami i sałatką kuskus

0
732
Rate this post

Pyszna kompozycja smaków, idealna na letni obiad. Sos balsamiczny z truskawkami idealnie współgra ze świeżą sałatką i delikatnym smakiem mięsa. Przepis warty wypróbowania 🙂

Składniki:
(Inspiracja przepisu: kwestiasmaku.com)

  • 1 pierś z kurczaka
  • słodka papryka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, porcjujemy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut.

Sos balsamiczny z truskawkami: 

  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek

+ płatki migdałowe do dekoracji

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, wszystkie składniki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.

Sałatka:

  • świeża rukola
  • kasza kuskus
  • ser feta
  • sok z cytryny
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • listki mięty

Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (proporcja wody do kaszy podana na opakowaniu), ser feta drobno kruszymy, zioła siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy miętą.

Mięso smażmy przez kilka minut na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni grillowej lub teflonowej, pod koniec dodajemy sos i smażymy przez dodatkowe 1-2 minuty. Danie oprószamy płatkami migdałowymi, podajemy z sałatką.

Smacznego!