Na co zwrócić uwagę przed zakupem zamrażarki?

0
334
Rate this post

Zamrażarka może stanowić  jeden z elementów lodówki lub też samodzielne urządzenie kuchenne. Jej oczywistym przeznaczeniem jest naturalnie przechowywanie oraz mrożenie wybranych produktów spożywczych. Podobnie jak lodówki, także nowoczesne zamrażarki mogą różnić się od siebie zarówno gabarytami, jak i najważniejszymi parametrami technicznymi. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę? 

Rodzaje zamrażarek 

Poszukiwania odpowiedniej dla siebie i swoich potrzeb zamrażarki należy rozpocząć przede wszystkim od wyboru konkretnego jej rodzaju. Dostępne na rynku urządzenia możemy bowiem podzielić na cztery podstawowe kategorie. Są to zamrażarki wolnostojące, które możemy umiejscowić niemal dowolnie, niezależnie od gabarytów urządzenia, oraz zamrażarki do zabudowy, czyli te, które stworzone zostały z myślą o umieszczeniu ich w ciągu kuchennych mebli i urządzeń. Dostępne w sklepach zamrażarki możemy podzielić również na urządzenia szufladowe, a więc – jak sama nazwa wskazuje – zamrażarki wyposażone w szuflady oraz zamrażarki skrzyniowe. Modele szufladowe swoim wyglądem zdecydowanie przypominają lodówki. Wyposażone w wybraną liczbę szuflad, otwierane od przodu, dają możliwość starannego ulokowania i posortowania mrożonych produktów. Z kolei zamrażarki skrzyniowe, otwierane od góry, nie są wyposażone w oddzielne szuflady czy przegródki, a wszystkie umieszczone w nich produkty znajdują się w jednej komorze. Niewątpliwym walorem tego typu urządzeń jest jednak ich doskonała izolacja, a co za tym idzie znacznie mniejsze straty ciepła, nawet w przypadku ich częstego otwierania.  

Zamrażarki szufladowe znacznie częściej używane są w domach, podczas gdy modele skrzyniowe zazwyczaj znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych. 

Podstawowe parametry zamrażarek 

Podobnie jak każde inne urządzenie kuchenne, również zamrażarka cechuje się swoistym zestawem parametrów, informujących kupującego o jakości, wydajności oraz możliwościach sprzętu. Zarówno zamrażarka wolnostojąca, jak i urządzenie do zabudowy powinno cechować się wysoką klasą energetyczną. Jest to parametr szczególnie istotny, na który należy zwracać uwagę w przypadku niemal każdego kuchennego sprzętu. Klasa energetyczna urządzenia informuje bowiem o tym, ile prądu będzie podczas całego roku swojej pracy zużywać dany sprzęt. Warto oczywiście wybierać urządzenia o wysokiej klasie energetycznej, aby zapewnić niższe zużycie energii, a co za tym idzie również mniejsze rachunki, a także korzyści dla środowiska.  

Oczywiście w przypadku zamrażarki kluczowa jest również jej pojemność. Parametr wyrażany w litrach należy starannie dopasować do własnych potrzeb oraz trybu życia. Jeżeli gotujemy oraz mrozimy często i dużo lub jeśli posiadamy działalność wymagającą stałego mrożenia dużych ilości produktów – na przykład gospodarstwo lub hodowlę – zdecydowanie należy wybrać zamrażarkę o dużejj pojemności. Jeżeli natomiast planujemy używać urządzenia wyłącznie na szczególne okazje, na przykład w okresie świątecznym, kiedy niemal każdy z nas przygotowuje nieco więcej jedzenia niż zazwyczaj, możemy zdecydować się na mniejszy model o mniejszej pojemności. Podobnie jak lodówka, także zamrażarka odznacza się swoim indywidualnym poziomem hałasu. Jeśli chcemy, aby zakupiona zamrażarka umiejscowiona była w kuchni, powinniśmy wybrać ciche, gwarantujące wszystkim domownikom komfort urządzenie. Jeśli natomiast zamrażarka będzie stała w oddalonym od centrum domu pomieszczeniu, takim jak garaż czy piwnica, nie musimy kurczowo trzymać się owego parametru.  

Istotne w przypadku zamrażarki są także osiągane przez urządzenie temperatury, jak również nowoczesny system No Frost, który pozwala na prawidłowe przechowywanie produktów, a także zapobiega powstawaniu zbyt dużej ilości lodu i szronu.  

Kierując się powyższymi parametrami i własnymi potrzebami i oczekiwaniami względem sprzętu, będziemy w stanie wybrać najlepszą dla siebie zamrażarkę o optymalnych cechach.