Przepis (lekko zmodyfikowany) na te wegetariańskie kotleciki znalazłam na stronie jadlonomia.com, na której to królują zdrowe, roślinne dania. Od dawien dawna miałam ochotę na wypróbowanie jednego z nich, i tak oto w pierwszej kolejności padło na burgery z naturalnych składników. Oj, warte są grzechu 😉
Składniki (10 sztuk):
- 2 szklanki startej marchewki
- 10 dkg kaszy jaglanej- należy ją ugotować
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- 1/2 szklanki prażonych pestek dyni
- 1 cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki ziół/ np oregano i tymianku
- 2 łyżeczki pietruszki
- łyżeczka suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki chili
- sól i czarny pieprz
Wyżej wypisane składniki umieszczamy w dużej misie i mieszamy do rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy z niej kotleciki i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut (w połowie przewracamy na drugą stronę).
Podajemy z mixem sałat lub jako alternatywa hamburgerów (z rukolą, serem, ogórkiem, musztardą i ketchupem).
Smacznego!