Burgery

Pyszne wegeburgery

19 Luty 2015
DSC08230zzzz

Przepis (lekko zmodyfikowany) na te wegetariańskie kotleciki znalazłam na stronie jadlonomia.com, na której to królują zdrowe, roślinne dania. Od dawien dawna miałam ochotę na wypróbowanie jednego z nich, i tak oto w pierwszej kolejności padło na burgery z naturalnych składników. Oj, warte są grzechu ;)

Składniki (10 sztuk):

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 10 dkg kaszy jaglanej- należy ją ugotować
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki prażonych pestek dyni
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziół/ np oregano i tymianku
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i czarny pieprz

Wyżej wypisane składniki umieszczamy w dużej misie i mieszamy do rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy z niej kotleciki i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut (w połowie przewracamy na drugą stronę).

Podajemy z mixem sałat lub jako alternatywa hamburgerów (z rukolą, serem, ogórkiem, musztardą i ketchupem).

Smacznego!

DSC08231zzz DSC08232zzzz DSC08241zzzz

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz