Czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach- brownie na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem kokosu, czekolady i owoców lata. Warto eksperymentować w kuchni, stopniowo rezygnować z mąki- i bez niej można wyczarować pyszne ciasta i desery.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- 2 garście żurawiny
- po 20 g białej i gorzkiej czekolady
- maliny
- truskawki
- cukier puder do dekoracji
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestudzenia. W misie umieszczamy kaszę, blendujemy ją do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodajemy jajka, olej, cukier, mleko, kakao, wiórki, proszek do pieczenia oraz kilka kropel aromatu- całość mieszamy do połączenia składników. Blachę o wielkości 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Na jego wierzch ścieramy czekoladę, dodajemy żurawinę, maliny oraz pokrojone na połówki truskawki. Delikatnie dociskając drewnianą łyżką, zanurzamy nieco składniki w cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Porcjujemy gdy całkowicie wystygnie, na sam koniec oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!