Oponki na jogurcie

0
392
Rate this post

Składniki:

1. Pół szklanki cukru
2. 1 kilogram mąki pszennej
3. Pół kostki masła
4. 1 kieliszek spirytusu
5. 1 szklanka jogurtu naturalnego
6. 8 dag drożdży
7. 5 żółtek
8. Sól
9. Cukier puder do posypania
10. Pół kilograma smalcu
11. Pół litra oleju

Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić. Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, mąki i ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać ostudzone masło, cukier, żółtka, szczyptę soli, spirytus, jogurt i zaczyn i dokładnie wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość około pół centymetra a następnie powycinać szklanką kółka a w środku każdego kółka kieliszkiem mniejsze kółeczka.
Smalec i olej rozgrzać razem i na gorący wkładać partiami ciastka; smażyć na złoty kolor przewracając na drugą stronę. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.