Sałatki

Pieczona marchewka z rukolą

12 Marzec 2015
DSC08027zzz

Niby zwykła marchewka w towarzystwie 3 innych składników, a jednak taka niezwykła. Porządna marynata robi swoje i zmienia oblicze dotąd zwykłych dań. Przepis ten został zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.com i z pewnością wart jest wypróbowania.

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 1łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól

Sałatka:

  • rukola
  • ser feta półtłusty
  • prażony słonecznik

Marchew obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą i smarujemy marynatą powstałą z wyżej wymienionych składników (z pominięciem miodu). Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok pół godziny (do miękkości). Na 5 min przed końcem pieczenia polewamy marchewkę miodem. Podajemy z sałatką.

Smacznego!

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz