Ciasta

Sernik jaglany z jabłkami

11 Styczeń 2016
DSC02636zzzz

Jeszcze kilka miesięcy wstecz, dziedzina cukiernicza była mi całkowicie obca. Owszem, uwielbiałam piec, lecz zazwyczaj trzymałam się receptury  z wyszperanych przepisów. A teraz? Kocham eksperymentować i samodzielnie dobierać składniki. Obmyślam w głowie zamysł, pędzę do kuchni i notuję proporcje poszczególnych pozycji użytych do wypieku. I choć zazwyczaj odczuwam odrobinę lęku, czy ciasto wyjdzie zgodnie z pomysłem, efekt końcowy zawsze pozytywnie mnie zaskakuje. Odczuwam frajdę niczym małe dziecko :)

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną propozycję z kaszą jaglaną w roli głównej- ciasto smakuje niczym sernik- jest puszyste, wilgotne, wzbogacone kokosem. Kawałki znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 250 g twarogu chudego
  • 1 mały serek homogenizowany, np. waniliowy
  • 100 g kokosu
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 50 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 5 dużych jabłek
  • 50 g rodzynek
  • cynamon

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na masę: kaszę, twaróg, jajka, serek, kokos, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, aromat, olej oraz mleko umieszczamy w dużym naczyniu i blendujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy 2 łyżki cukru, cynamon oraz rodzynki. Opcjonalnie do masy jabłkowej możemy dodać nieco bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku.

Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wlewamy 2/3 masy jaglanej, przekładamy jabłka, a następnie pozostałą ilość masy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Dekorujemy polewą.

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła

Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku i połączyć ze sobą gotując na małym ogniu.

Ciasto kroimy po całkowitym przestudzeniu.

Smacznego!

DSC02638zzzDSC02657zzzDSC02654zzzzDSC02665zzz

Przepis bierze udział w akcji:

 
Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery

Inne przepisy z kategorii

3 Komentarze

  • Reply Ladylaura. 11 Styczeń 2016 at 11:54

    Pysznie się prezentuje.

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 11 Styczeń 2016 at 12:21

      Dzięki :) Zapraszam do wypróbowania :)

  • Reply Monica 11 Styczeń 2016 at 14:08

    Wow świetnie wygląda!
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Zostaw komentarz