Zupa pomidorowa

1
427
Rate this post

Zanim na polskim rynku pojawiły się koncentraty pomidorowe, gospodynie domowe oraz profesjonalni kucharze zupę pomidorową przyrządzali wyłącznie ze świeżych pomidorów na bazie rosołu, bądź bulionu warzywnego. I taka zupa była najlepsza. Zresztą współczesne reklamy koncentratów pomidorowych zachwalają, że zupa dzięki nim ma smak świeżych pomidorów. Ale jeśli chcemy taki smak uzyskać, najlepiej po świeże pomidory sięgnijmy. Sięgnijmy po kulinaria tradycyjne.
Bazą do zupy pomidorowej jest rosół, bądź bulion warzywny. Gdy mamy już zagrzaną jego odpowiednią ilość, wlewamy do środka starte na tarce pomidory. I pamiętajmy, że najlepiej, jeśli zetrzemy je ze skórką, bo to właśnie tuż pod nią znajduje się całe bogactwo witamin i minerałów. Oczywiście wszystko razem musimy przegotować, żeby smak razem się połączył tworząc finezyjną całość. A jeśli nie mamy świeżych pomidorów i już musimy coś kupić, najlepiej, jeśli będą to tradycyjne pasty, czy naturalne soki pomidorowe.
Zupę podajemy z makaronem, lub ryżem. I dodatkiem śmietany, jeśli ktoś lubi.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.