Zupy

Zupa z fasolką, fetą i łososiem

11 Styczeń 2016
DSC02700zzz

Szybka w przygotowaniu, a zarazem treściwa. Aromatyczna zupa z ziemniakami, zieloną fasolką szparagową, wzbogacona fetą oraz wędzonym łososiem.

Składniki (6-8 porcji):

Inspiracja: kwestiasmaku.com

  • 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 200 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • feta
  • łosoś wędzony

Czosnek oraz cebulę drobno siekamy, podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Do rondelka wrzucamy ziemniaki, oprószamy je solą oraz pieprzem, podsmażamy przez kilka kolejnych minut, od czasu do czasu mieszając. Składniki zalewamy bulionem, dodajemy fasolkę szparagową. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok 20-25 minut (do miękkości ziemniaków). Dodajemy zaprawioną śmietanę oraz posiekany szczypiorek. Podajemy z pokruszoną fetą oraz kawałeczkami łososia.

Smacznego!

DSC02702zzz

Inne przepisy z kategorii

Brak komentarzy

Zostaw komentarz