Kruche ciasto z jabłkami i śliwkami

0
816
Rate this post

W niedzielne popołudnie zapraszam na kawałeczek pysznego kruchego ciasta z owocami, pokrytego aksamitną bezą. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych- kwestiasmaku.com. Z powodu braku rabarbaru zmodyfikowałam nieco jego pierwotną wersję i jako nadzienie wykorzystałam jabłka oraz śliwki. Rozpływa się w ustach…

Składniki:

Spód:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 18 dkg masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 5 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do bezy)

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i szybkimi ruchami wyrabiamy z nich ciasto. Na spód foremki wykładamy papier do pieczenia, a następnie wyklejamy go ciastem, nakłuwając go na koniec widelcem. Ciasto podpiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Nadzienie:

  • 500 g jabłek
  • 500 g śliwek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g powideł śliwkowych

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarełka, śliwki kroimy na połówki. Owoce umieszczamy w jednym naczyniu, dodajemy mąkę, bułkę tartą, cynamon oraz cukier waniliowy. Całość mieszamy.

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej

+ płatki migdałowe do dekoracji

Białka ubijamy przez kilka minut na wysokich obrotach miksera do uzyskania sztywnej piany. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier, aż konsystencja stanie się gęsta i błyszcząca. Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy przez kolejną minutę.

Podpieczony spód smarujemy powidłami, wykładamy na nie owoce, a na wierzch przekładamy bezę, dekorując ją płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i włączamy funkcję termoobiegu. Podpiekamy przez kolejne 15 minut, wyjmujemy z pieca.

Smacznego!