Zupy

Zupa curry z batatem i soczewicą

8 Sierpień 2016
Zupa curry z batatem i soczewicą

Zupa curry z batatem i soczewicą, marchewką, pomidorami oraz natką pietruszki. Aromatyczna i pożywna.

.

Zupa curry z batatem i soczewicą

.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 średnie bataty
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 puszka pomidorów
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki śmietany 18% – można pominąć

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, podsmażamy na lekko złoty kolor. Warzywa obieramy, bataty kroimy w kostkę, marchewkę na plasterki, dorzucamy do garnka. Doprawiamy kuminem, kolendrą, kurkumą, curry, papryką oraz solą. Całość mieszamy i smażymy przez dodatkowe kilka minut. Składniki zalewamy gorącym bulionem. Gdy zupa zacznie się gotować wrzucamy soczewicę. Po upływie 10 minut wlewamy zblendowane pomidory z puszki. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Jeżeli warzywa będą już miękkie, możemy odstawić zupę z palnika. Chochelką odmierzamy 5-6 porcji i blendujemy w osobnym naczyniu na jednolity krem. Wlewamy ponownie do zupy. Całość doprawiamy natką pietruszki oraz pieprzem. Możemy podawać ze śmietaną.

Smacznego!

Zupa curry z batatem i soczewicą Zupa curry z batatem i soczewicąZupa curry z batatem i soczewicą

Inne przepisy z kategorii

2 Komentarze

  • Reply Kasia Sarna 9 Sierpień 2016 at 09:13

    tyle przepysznych składników wylądowało w tej zupie, ze efekt końcowy musi być świetny

    • W kuchennym młynie
      Reply W kuchennym młynie 9 Sierpień 2016 at 09:48

      Dziękuję! Warto wypróbować. Idealna szczególnie na chłodniejsze dni, świetnie rozgrzewa ;) Ja zrobiłam już teraz, takie połączenie składników chodziło za mną od dawna :)

    Zostaw komentarz